Erkon kylmä sota — Helsingin Sanomat Moskovan varjossa

Mainio, Aleksi
Nimeke: Erkon kylmä sota — Helsingin Sanomat Moskovan varjossa
Tekijät: Mainio, Aleksi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522344724
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 3-7 arkipäivää
Hinta: 21,50 € (19,55 € alv 0 %)


Kustantaja: Siltala
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 519
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Kirjastoluokka: 07.1 Lehdistöoppi
Kansalliskirjaston asiasanat: 1944-1994, 1940-1990-luku, lehdistö, kylmä sota, journalismi, poliittinen journalismi, tiedonvälitys, kansainvälinen politiikka, suurvaltapolitiikka, sanomalehdet, kustantajat, päätoimittajat, poliittinen historia, henkilöhistoria, historia, Suomi, Neuvostoliitto, Yhdysvallat, Erkko, Aatos, Erkko, Eljas, Helsingin sanomat (sanomalehti), Päivälehti (sanomalehti)
Maailmansotien jälkeen supervallat luottivat ydinkärkien, mutta myös sanojen tuhovoimaan. Siinä missä tuomiopäivän aseet seisoivat laukaisualustoillaan, ”pehmeät aseet” halkoivat mantereita ja ihmisten mieliä.

Helsingin Sanomat lukeutui aikakauden Euroopan valtalehtiin. Erkon kylmän sodan jakolinjat piirtyivät paitsi Moskovan ja Washingtonin myös Tamminiemen ja Helsingin Sanomien välille. Miltei kaikki mitä lehdessä tehtiin tai jätettiin tekemättä, oli suhteessa suurvaltoihin ja niiden kanssa tasapainoilevaan Kekkosen Suomeen.

HS kätki sisäänsä myös arjen politiikkaa, eikä sitä syyttä ole kutsuttu ”monipäiseksi hirviöksi”. Aamu toisensa jälkeen lehden palstoilla konservatiivi kohtasi hippitytön, suorasuu arkajalan ja demari stalinistin.

Ludviginkadun lehtitalossa elettiin aluksi Eljas Erkon ja sitten hänen poikansa Aatoksen aikaa. Ensin mainittu oli patruuna, jonka raivokohtauksia lehtitalossa kuunneltiin korvat punaisina. Jälkimmäinen oli herkempi, mutta myös vaikeammin tulkittava lehtimagnaatti.

Erkot olivat henkeen ja vereen lännen miehiä. Heidän painotuksensa olivat kuitenkin hyvin erilaisia, sillä paradoksaalisesti samaa asiaa saattoi edistää niin ”CIA:n asiamieheksi” kuin ”KGB:n robotiksi” pilkattuna.


Suosittelemme myös