Yliopistoa ja Itämerta — Muistelmia 1982-1990

Klinge, Matti
Nimeke: Yliopistoa ja Itämerta — Muistelmia 1982-1990
Tekijät: Klinge, Matti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522344335
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 13,17 € (11,97 € alv 0 %)


Kustantaja: Siltala
Painos: 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 375
Tuoteryhmät: Tietokirjat
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Kansalliskirjaston asiasanat: 1980-luku, professorit, tietokirjailijat, historiantutkimus, yliopistot, kulttuurielämä, ajankuvaus, Klinge, Matti, Helsingin yliopisto
Matti Klingen muistelmien neljännessä osassa siirrytään Kekkosen valtakaudesta Koiviston aikaan, joka tuolloin haluttiin nähdä merkitsevänä murroskohtana. Koiviston valitsijamies, historiantutkija Klinge muistutti jo tuolloin, kuinka paljon merkitsevämpää tälläkin kohtaa oli jatkuvuus: presidentti itse halusi korostaa niin ulkopoliittista kuin institutionaalista jatkuvuutta.

Matti Klinge kuvaa elävästi Koiviston ympärille kehkeytymään pyrkivää hovia sekä Suomen sisäpoliittisen kentän uutta järjestäytymistä. Mutta poliittista ambitiota ei muistelijalla ole: hänen mielenkiintonsa ja energiansa keskittyy tutkimukseen, opetukseen ja kirjoittamiseen. Vuosikymme-nen merkittävät kirjat ovat Euroopan 1800-luvun kokonaisnäkemyksen esittävä Porvariston nousu, rohkea ja aivan uusia näköaloja avaava Muinaisuutemme merivallat ja vihdoin jättiurakka, kolmiosainen Helsingin Yliopisto 1640–1990.

Mutta aktiivisen, energisen professorin elämään sisältyy paljon muutakin. Klinge kertoo intensiivisesti ja eloisasti Mika Waltarin muistomerkin kiemuraisista syntyvaiheista ja Paasikiven päiväkirjojen julkaisuprosessista. Yksityiselämän tärkeitä virstanpylväitä osuu tälle vuosikymmenelle:
muutto uuteen kotiin Ullanlinnaan sekä lennokkaat 50-vuotisjuhlat. Ja Matti Klinge käy New Yorkissakin…


Suosittelemme myös